Melvin van der Voort en Team SWPN alsnog IDM Supersport kampioen 2023

Melvin van der Voort - coureur van SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind - is alsnog IDM Supersport kampioen 2023 geworden. Tijdens een hoorzitting van de Duitse motorsportbond op woensdag 1 november werd de penalty die Van der Voort in Assen had gekregen kwijtgescholden en werd hij tot winnaar uitgroepen van deze race. Met het nieuwe puntenaantal is de 18-jarige coureur niet als tweede maar als eerste in het IDM Supersport kampioenschap 2023 geëindigd.

Na de dertiende en laatste IDM Supersport race van het seizoen in Hockenheim had Melvin van der Voort in eerste instantie vijf punten minder dan de nummer één in het kampioenschap. Deze puntenklassering was nog wel exclusief een beroep dat gaande was voor een penalty die Van der Voort had gekregen in de laatste ronde van de eerste IDM Supersport race in Assen. De 18-jarige coureur was als eerste over de finish gekomen, maar werd vanwege een incident bij het uitkomen van de laatste bocht teruggezet naar de vijfde plaats. Team SWPN en Van der Voort dienden direct na het uitdelen van de penalty in Assen beroep aan tegen deze in hun ogen onterechte straf.

In de week na afloop van het IDM in Assen diende Team SWPN een beroepschrift in, waarna het in behandeling werd genomen door de Duitse motorsportbond. Tijdens een hoorzitting van de Duitse motorsportbond op woensdag 1 november werden alle betrokken partijen gehoord. Uiteindelijk werd – mede op basis van videobeelden – Van der Voort zijn penalty kwijtgescholden, waardoor hij de winnaar werd van de eerste IDM Supersport race in Assen. Met deze zevende zege van het seizoen eindigde de Yamaha-rijder van Team SWPN niet op 231 punten maar op 246 punten in het IDM Supersport kampioenschap. Hiermee heeft Van der Voort de meeste punten in 2023 behaald en is de 18-jarige coureur uit Ede nu de officiële IDM Supersport kampioen 2023.

Melvin van der Voort: “Ik ben enorm trots op deze IDM Supersport titel! Natuurlijk is het erg jammer dat de penalty pas zo laat is teruggedraaid, maar kampioen is kampioen. Na zeven van de dertien races gewonnen te hebben voelt het enorm goed om mijzelf nu ook IDM Supersport kampioen te mogen noemen. Na het mooie World Supersport debuut in Jerez met WK-punten maakt deze titel het succesvolle seizoen compleet. Ik wil Team SWPN en al mijn sponsoren enorm bedanken voor dit jaar!”

Teammanager Frank Brouwer: “Geweldig nieuws! We zijn lang in onzekerheid gehouden, maar we zijn als klein Nederlands team enorm trots op deze IDM Supersport titel. Melvin is op 13-jarige leeftijd bij Team SWPN begonnen. Hij heeft bij ons gedurende de jaren zowel op als naast de baan heel veel geleerd en progressie gemaakt. Het is heel erg mooi dat we ons nu ook daadwerkelijk IDM Supersport kampioenen 2023 kunnen noemen. Naast uiteraard Melvin wil ik alle teamleden, Yamaha Motor Europe, branch Benelux en al onze sponsoren feliciteren met de titel!”