Twee keer top vijf voor SWPN - SZK in Schleiz

Fotograaf: Niels Breider

Het afgelopen weekend was SWPN / Stichting Zorgeloos Kind aanwezig op het circuit van Schleiz waar de derde ronde van het IDM verreden werd. Met twee keer een top vijf voor Vasco van der Valk en een zevende en elfde plaats voor Pepijn Bijsterbosch kan er teruggekeken worden op een geslaagd raceweekend.

Alvorens het raceweekend van start ging stonden er op vrijdag op het semipermanente stratencircuit ‘Schleizer Dreeick’ een aantal vrije trainingen op het programma. Voor Vasco van der Valk stonden deze vrije trainingen in het teken van het leren kennen van dit voor hem nieuwe circuit, voor Pepijn Bijsterbosch daarentegen was het circuit niet nieuw, wel was het de eerste keer dat de coureur uit Wapenveld op zijn Yamaha R1M de baan op ging.

Zaterdagochtend openden de IDM Supersport 600 coureurs de dag met hun eerste kwalificatie. Van der Valk had het in deze sessie moeilijk en wist niet verder te komen dan de twaalfde rondetijd. In de tweede kwalificatie herpakt de jonge coureur zich uitstekend door aanzienlijk sneller rond te gaan en de achtste rondetijd op de klok te zetten. Uiteindelijk resulteerde dit in een tiende startplaats voor de twee te verrijden wedstrijden.

Voor Bijsterbosch gold eigenlijk het omgekeerde. De IDM Superbike 1000 coureur wist tijdens de eerste kwalificatie de elfde rondetijd op de klok te zetten. In de tweede kwalificatie wist Bijsterbosch zijn eigen rondetijd echter niet aan te scherpen met als gevolg dat bij het vallen van de finishvlag de zestiende positie op de lijst werd ingenomen. Deze zestiende plaats bleek uiteindelijk ook de startplaats voor de twee op zondag te verrijden races.

Zaterdag aan het einde van de middag stond er vervolgens voor Van der Valk al de eerste wedstrijd op het programma. De dit seizoen in de Supersport klasse debuterende coureur uit Amersfoort pakte in de eerste ronden een mooi aantal plekken, maar reed zich dan vast in een groepje net achter de kopgroep van drie rijders die zo weg konden komen. Na zestien ronden en een aantal prachtige duels waar op het scherpst van de snede werd gereden en het onderlinge contact zelfs niet werd geschuwd, passeerde Van der Valk als zesde de finish. Aangezien de nummer vijf als gastrijder deelnam werd de vijfde plaats zijn deel.

Zondagmiddag tijdens de tweede wedstrijd ontstond er een vergelijkbare situatie als in de eerste wedstrijd. Van der Valk passeerde dit keer als vijfde de zwart/wit geblokte vlag en aangezien alle gastrijders achter hem eindigden werd deze plaats ook zijn deel in de officiële uitslag.

Voor Pepijn Bijsterbosch stonden er zondag twee wedstrijden op het programma. Tijdens de eerste race wist Bijsterbosch vanaf de zestiende plaats op de grid meteen een aantal plaatsen goed te maken en zich goed te handhaven in de groep die streed voor de vierde plaats in de wedstrijd. Na achttien ronden werd Bijsterbosch als zevende afgevlagd.

Tijdens de tweede wedstrijd leek Bijsterbosch opnieuw af te steven op een goede klassering. Aan zijn opmars kwam echter in de twaalfde ronde een einde toen de wedstrijdleiding de rode vlag toonde en de race vroegtijdig afgebroken werd vanwege een crash van een collega coureur. Door deze situatie gold de doorkomst van de ronde daarvoor, iets dat voor Bijsterbosch inhield dat hij als elfde werd geklasseerd.

Vasco van der Valk, IDM Supersport 600, (P5 en P5):

“Het was een moeilijk weekend voor mij op Schleiz. Ik was in mijn klasse de enige nieuwkomer tussen alle vaste rijders. De baan paste niet echt bij mijn rijstijl en hier heb ik gedurende het weekend veel aan moeten werken. Dankzij de hulp van het team kon ik alsnog twee keer een mooie 5e plek scoren.

Pepijn Bijsterbosch, IDM Superbike 1000, (P7 en P11)

“Na een minder goed verlopen kwalificatie zondagochtend in de eerste race toch naar het groepje kunnen vechten wat voor de vierde positie streed. Helaas konden we in de tweede race dit kunstje net niet herhalen. Het team heeft de Yamaha R1M goed neergezet zodat dit mogelijk was.” De volgende race van het Internationale Duitse wegracekampioenschap staat van 11 t/m 13 augustus gepland op het TT Circuit Assen in Nederland.

IDM-kalender 2017

• 11.08. - 13. 08. Assen
• 18.08. - 20. 08. Lausitzring (alleen Superbike 1000)
• 01.09. - 03.09. Oschersleben
• 29.09. - 01.10. Hockenheim


Doneren

Doneeractie.nl

SWPN Facebook

OFFICAL PARTNER OF

  • Stichting Wegrace Promotie Nederland
  •  
  • Houtmanskampweg 5
  • 6669 MZ Dodewaard
  •  
  • IBAN: NL92 RABO 0328032611
  • Email: info@swpn.nl