Gemengde gevoelens voor SWPN tijdens start IDM-seizoen

SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind kende een weekend met ‘ups and downs’ tijdens de eerste IDM-race op de Sachsenring. Door een zware crash was er een vroegtijdig einde van het weekend voor Rob Hartog. Sasha de Vits toont zich een snelle leerling en beleeft een solide weekend.

Na een lange periode van voorbereidingen en trainingen was het afgelopen weekend tijd voor de eerste krachtmeting van 2024. Net als afgelopen jaar was de historische en uitdagende Sachsenring de eerste wedstrijd op de kalender. Hartog had nog niet eerder op de Sachsenring gereden en de eerste kennismaking was geen gemakkelijke. De vrijdag werd besteed om het technische circuit onder de knie te krijgen en een juiste afstelling te vinden voor zijn Yamaha R1M. Geen eenvoudige opgave waardoor Hartog de vrijdag moest afsluiten buiten de top-15. De Vits ging verder waar hij de afgelopen test mee was geëindigd; Het optimaal leren benutten van zijn Yamaha YZF-R6. Het circuit zelf was Sasha niet geheel onbekend, maar het was wel de eerste keer dat hij hier een Supersport motor bemande.

Op zaterdagmorgen wist Rob grote stappen vooruit te zetten. Zijn rondetijden gingen aanzienlijk naar beneden en hij wist zijn naam stabiel in de top-10 op de tijdlijsten te zetten. Het gevoel met zijn R1M was aanzienlijk beter en stap voor stap werkte hij zich een weg naar voren. Onderweg naar een top-5 klassering in de derde vrije training zorgde een zware crash echter voor een ongelukkig einde aan deze progressie. Hartog werd na zijn valpartij overgebracht naar het medisch centrum. Hier werd de bij de crash uit de kom geschoten schouder teruggezet. De artsen op het circuit besloten dat Hartog voor verder onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht moest worden. Er bleek lichte schade aan het schouderkapsel en hij werd een nacht ter observatie gehouden. Het betekende een ongelukkig en vroegtijdig einde van weekend voor de superbike coureur. Sasha kende meer geluk. Iedere sessie wist hij zijn rondetijd aan te scherpen. Het gat naar de rijders voor hem wist hij steeds meer te verkleinen. Uiteindelijk wist hij zich op een keurige elfde plaats te kwalificeren op een acceptabele 1,4 seconden van de pole. Een prima resultaat in zijn eerste IDM Supersport kwalificatie ooit.

In de eerste race kende Sasha een redelijke start en wist kortstondig de aansluiting te houden met de groep strijdend voor een top-10 positie. Na een aantal leerzame rondes brak de aansluiting met de groep en de jonge Belg. Na 15 wedstrijdronden kwam hij op een elfde positie over de finish. Donkere wolken verzamelden zich voorafgaand aan de tweede race boven het Duitse circuit. De regen bleef niet uit en op een opdrogende baan ging de tweede wedstrijd van start. Een rode vlag zorgde voor een korte onderbreking van de race. Sasha kon bij de herstart goed de aansluiting houden bij de voorste groep van het deelnemersveld. Het tempo ging steeds verder omhoog en de Belg vocht voor wat hij waard was. Met als resultaat een keurige negende plaats in de einduitslag. Hiermee werd voor hem een leerzaam en solide eerste weekend afgesloten.

De volgende IDM ronde staat gepland van 31 mei t/m 2 juni op de Motorsport Arena Oschersleben.

Rob Hartog: “Enorm balen om zo het seizoen te moeten beginnen. Het hele team heeft hard zijn best gedaan en het ging net de goede kant op in FP3, maar helaas staan we weer aan de zijlijn. We gaan ervoor om zo snel mogelijk weer fit op de motor te stappen!”

Sasha de Vits: “We hebben een positief weekend achter de rug met weer heel veel progressie. Ik heb heel veel kunnen leren dit weekend en wordt elke keer dat ik op de motor stap beter. De eerste top 10 is wel binnen, maar we zijn zeker nog niet waar we moeten zijn. Nu hebben we wat tijd voor voorbereiding voor de volgende race in Oschersleben. Ik ga zowel mentaal als fysiek veel trainen want ik moet zelf nog veel verbeteren. Tot in Oschersleben!”

Teammanager Frank Brouwer: “Het eerste IDM-weekend zit erop en het ging niet zonder slag of stoot. De crash van Rob komt voor hem op een vervelend moment. We hebben afgelopen tijd hard gewerkt om hem weer op niveau te krijgen. Het is voor hem vervelend om dan de eerste race te moeten missen. We hopen hem in Oschersleben weer op de motor te hebben en zullen er alles aan doen om hem te ondersteunen in dit proces. Sasha heeft een solide weekend achter de rug. Belangrijkste voor hem is om te leren en ervoor te zorgen dat het gat naar de top iedere race kleiner wordt. We staan nog aan de basis van de samenwerking en ik ben blij met de stappen die gemaakt zijn. Daarnaast een compliment aan het team, die goed werk heeft verricht. Het is een voorrecht om met hen te mogen werken.”

Foto: Dino Eisele


SWPN Facebook

OFFICAL PARTNER OF

  • Stichting Wegrace Promotie Nederland
  •  
  • Houtmanskampweg 5
  • 6669 MZ Dodewaard
  •  
  • IBAN: NL92 RABO 0328032611
  • Email: [email protected]