Goede seizoensopener voor SWPN op de Lausitzring

SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind kan terugkijken op een geslaagde IDM seizoensopener op de Lausitzring. Rob Hartog scoorde een zesde plaats bij zijn IDM Superbike debuut. Melvin van der Voort streed in de IDM Supersport openingsrace voor zijn eerste podiumplaats in deze klasse, maar kwam in een veelbelovende positie ten val. De 16-jarige coureur finishte als achtste in de tweede race.

De eerste ronde van het IDM kampioenschap 2022 werd afgelopen weekend verreden op de Lausitzring. Voor Rob Hartog betekende dit zijn debuut in de IDM Superbike klasse. De 30-jarige coureur kende twee goede trainingsdagen. Dit leverde Hartog een nette zevende startplek voor de races op. Ook Melvin van der Voort was uitstekend onderweg tijdens de trainingen. De 16-jarige coureur kon naast snelle rondetijden ook een constant ritme rijden wat belangrijk is voor de wedstrijden. Van der Voort was zesde na twee kwalificaties, wat hem een startplek op de tweede rij en zijn beste startplek in de IDM Supersport 600 klasse opleverde.

Vanaf de tweede startrij had Hartog een geweldige start in de eerste race. Dit zorgde ervoor dat hij als derde de eerste bocht in ging. De Yamaha-coureur had niet het tempo om deze positie vast te houden. Uiteindelijk reed Hartog lange tijd alleen op een zesde plaats en kwam ook in deze positie over de finish, waarmee hij zijn debuutrace in deze klasse met een goed resultaat en als beste Yamaha coureur afsloot. In de IDM Superbike wordt de startopstelling van de top-negen gebaseerd op de eerste race, waarbij de podiumgangers in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij vertrekken. Hartog mocht deze keer vanaf plek drie starten, maar kon deze goede uitgangpositie niet omzetten naar een gewenst resultaat. Hartog had niet het tempo van de eerste race en viel terug naar een elfde plaats. Overall was het een goed debuut van Hartog met genoeg aanknopingspunten voor de komende races.

Van der Voort behield zijn zesde plek bij de start van de eerste ronde. Al snel kwam de coureur uit Ede naar een vijfde plaats en kwam hij terecht in een groepje van vier rijders, die in gevecht waren voor een derde plaats. De Yamaha-coureur had volop kans op een podiumplaats totdat hij in de negende van veertien ronden onderuit ging. Van der Voort pakte zijn motor nog wel weer op en wist nog als twaalfde over de finish te komen. In de tweede race kwam de 16-jarige coureur eerst even klem te zetten op een zevende plaats. Eenmaal op plaats zes kon Van der Voort een goed tempo rijden, totdat hij wat fysieke problemen kreeg. In de slotfase verloor Van der Voort twee plaatsen en kwam hij als achtste over de finish.

De tweede IDM ronde wordt over twee weken (20 t/m 22 mei) verreden op het circuit van Oschersleben.

Rob Hartog: “Ik denk dat we overall tevreden mogen zijn over mijn debuut in de IDM Superbike klasse. Vanaf de eerste training waren we op tempo en we hebben in de eerste race een goed resultaat behaald. Mijn tempo in de races, en vooral de tweede, is niet nog niet naar tevredenheid. De tweede race was er één om snel te vergeten. Ik had niet het juiste gevoel met de motor en was zelf ook niet 100% fit, wat ervoor zorgde dat ik niet mijn tempo van de eerste race haalde. We nemen een goede basis en genoeg verbeterpunten mee naar Oschersleben, dat geeft vertrouwen. Ik wil het team bedanken voor hun goede werk dit weekend!”

Melvin van der Voort: “We hebben tijdens de trainingen een goed ritme laten zien. Ik was snel en kon ook constante tijden rijden. Dat kwam er in de eerste race ook goed uit. Ik was in gevecht voor de derde plaats, maar ik had iets teveel de rem erop in de bocht, waardoor ik de voorkant verloor. In de beginfase van de tweede race werd ik opgehouden, maar daarna kon ik mijn eigen tempo rijden. In de slotfase kreeg ik veel last mijn spieren, waardoor ik helaas nog twee plekken verloor. Dat is iets waar we aan gaan werken voor Oschersleben, zodat we daar kunnen strijden voor topresultaten!”

Teammanager Frank Brouwer: “Ik ben tevreden hoe wij als team ons als gepresenteerd hebben tijdens de IDM openingsronde van 2022. Er zijn nog genoeg verbeterpunten, maar Rob heeft bij zijn IDM Superbike debuut een goed resultaat gescoord en een goede basis gelegd waar vanuit we verder kunnen merken. Melvin heeft laten zien dat hij deze winter een stap heeft gemaakt. Strijden als 16-jarige in deze klasse voor het podium is uitstekend. In de tweede race kon hij dat niet herhalen, daar moeten we aan werken.  Maar we gaan met vertrouwen en een goed gevoel beginnen aan de tweede ronde op Oschersleben!

Foto credit: Damon Teerink