Podium tijdens sterke seizoensopener van SWPN in Oschersleben

SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind is sterk begonnen aan het IDM seizoen 2021. Bastien Mackels wist een podium te scoren in de eerste IDM Superbike race en kwam in de tweede race als vierde over de finish. Melvin van der Voort kende uitstekend debuutweekend op de Yamaha R6, waarin hij als zevende en twaalfde wist te finishen in de IDM Supersport 600 wedstrijden.

De openingsronde van het IDM kampioenschap 2021 vond afgelopen weekend (21 t/m 23 mei) plaats op het circuit van Oschersleben. Bastien Mackels mengde zich vanaf de eerste training in de top van het sterke IDM Superbike veld. De Belg kwalificeerde zich op de tweede startrij met een zesde tijd. Voor Melvin van der Voort was het zijn debuutweekend in de IDM Supersport 600 klasse. Het voornaamste doel van de 15-jarige coureur was om constant progressie te boeken gedurende de sessies en dit lukte goed. Van der Voort plaatste zich als vierentwintigste voor de races.

De bandenkeuze voor de eerste IDM Superbike race was een hele lastige. De baan was aan het opdrogen, maar er waren ook nog veel natte plekken. Mackels ging voor regenbanden en was zeer sterk in de openingsfase, toen hij de kop wist te pakken en ruim wist weg te rijden bij de concurrentie die grotendeels ook op regenbanden stond. In de slotfase wisten nog twee rijders met een slick band hem te achterhalen, maar Mackels sloot zijn zeer sterke openingsrace voor SWPN met een derde plaats op het podium af.

In de tweede race moest er opnieuw een bandenkeuze gemaakt worden op de grid, omdat de baan opnieuw aan het opdrogen was. Deze keer stapten alle rijders over op slicks. Mackels moest vanwege de omgekeerde startvolgorde in de tweede race vanaf de derde rij vertrekken. Het was erg tricky in de beginfase en het duurde een paar ronden voordat Mackels echt plaatsen begon te winnen. In de tweede helft van de race reed de 35-jarige coureur naar een nette vierde plaats.

Van der Voort zorgde voor een grote verrassing in de eerste IDM Supersport 600 race. De baan was gedeeltelijk nat bij de start en de jonge coureur profiteerde hier optimaal van. Van der Voort kwam razendsnel naar voren en vond zelfs de aansluiting bij de groep die streed voor de podiumposities. Ook toen het droger werd wist de coureur uit Ede zich in de voorste gelederen te handhaven. Toen het weer begon te regenen kwam er een rode vlag en werd Van der Voort op een uitstekende zevende plaats geklasseerd in zijn debuutrace op de Yamaha R6.

De tweede race begon op een droge baan. Het was voor Van der Voort leerzaam om een race te rijden in deze omstandigheden en hij ging daar goed mee om. Binnen een paar ronden kwam de jonge coureur goed in zijn ritme en wist hij zich na vijf ronden op te werken naar een vijftiende positie. Op dat moment begon het hard te regenen, waardoor de race werd afgebroken. Er volgde een herstart op een natte baan. Ook in deze omstandigheden deed Van der Voort het goed. De jonge coureur wist meerdere plaatsen te winnen en kwam uiteindelijk op een twaalfde plaats over de finish.

De tweede ronde van het IDM kampioenschap staat gepland in het weekend van 11 t/m 13 juni. Mackels en Van der Voort komen dan in actie op het circuit van Most in Tsjechië.

Bastien Mackels: “Blij dat we het seizoen konden starten en het was een goed eerste weekend met mijn nieuwe team. We waren gelijk snel vanaf de eerste vrije training, maar we liepen ook wel tegen wat dingen aan die we qua afstelling kunnen verbeteren, maar dat is normaal aan het begin van het seizoen. De bandenkeuze voor de eerste race was lastig. Ik was de snelste met de regenbanden, maar twee rijders met slicks kon ik niet volgen. Het podium was een super resultaat. De tweede race gingen we wel met slicks van start. In de beginfase van de race nam ik te weinig risico’s, maar ik wist mij nog wel op te werken naar een vierde plaats. Al met al een hele goede resultaten voor het eerste raceweekend met SWPN!

Melvin van der Voort: “Het was mijn eerste weekend in IDM Supersport 600 en ook op een circuit waar ik nog niet eerder met de Yamaha R6 had gereden. We moesten vanaf nul beginnen, maar maakten iedere sessie progressie! Vanaf P24 op de grid was het een aparte eerste race. Het miezerde een beetje, maar we stonden op slicks en het ging heel goed. Ik kon veel rijders inhalen en eindigde op P7! Race 2 begon droog. Ik had een goede start en won posities, maar het begon weer te regenen toen ik op P15 reed. En er kwam een herstart op een volledig natte baan en dat was even schakelen, maar ook nu een paar plaatsen weten te pakken en op P12 gefinisht. Super goed weekend gehad en alle omstandigheden wel meegemaakt waar ik goed mee kon omgaan, dus ik ben heel tevreden!”